Przepis na Pasticio

Pasticio

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Pasticio?

Przygotowujemy mięso na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, mięso lekko doprawiam, dodaję sól, pieprz, trochę oliwy do środka, zmiażdżony czosnek, mięso przekładam do garnka i mieszam z lekko podduszoną cebulą), przesmażam lekko, dodaję trochę wrzącej wody, kostkę wołową knora, przyprawy i bardzo wskazana jest laska cynamonu, dodaję sok pomidorowy, lub pumaro i świeże pomidory. Pogotować chwilę i dobrze odparować, dodać świeże zioła. Następnie gotujemy makaron, u nas w sprzedaży jest specjalny makaron do pastycja ,ale Wy Panie możecie kupić zwykle rurki i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. następnie robimy beszamel. 5 łyżek maska roślinnego rozpuszczamy w garnku ,dodajemy około 5 łyżek mąki, dobrze rozprowadzić trzepaczką ręczną i dolewać pomału letnie mleko (około 3 szklanek), zagotować, dodać sól i pieprz (beszamel powinien mieć konsystencję dobrze ugotowanego budyniu, lekko wystudzić i dodać 2 żółtka. -do ugotowanego makaronu dodajemy 2 lekko rozmącone białka ,mieszamy. Następnie na wysmarowaną blachę kładziemy połowę makaronu, na makaron sypiemy ser, na ser rozprowadzamy mięso, znowu posypujemy serem i kładziemy makaron. N makaron rozkładamy równomiernie beszamel i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut, ja włączam termoobieg i zapiekam od 200- 180 stopni. Smacznego !