Składniki potrzebne do przepisu: Rybna babka
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Rybna babka ?
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Namoczyć w mleku miękisz chlebowy.
Sprawić rybę.
Odcisnąć chleb.
Zmiksować razem z rybą.
Doprawić solą i pieprzem.
Ubić białka i dodać do masy.
Formę do babki posmarowaną oliwą i posypaną maką
napełnić do 3/4 wysokości przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika na 30 minut, aż się na wierzchu przyrumieni.
W tym czasie sporządzić sos.
W małym garnuszku podgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, pomidory, liść laurowy, sól i pieprz.
Podgrzewać pod przykryciem na średnim ogniu 15 minut.
Wlać wino i gotować przez 10 minut bez przykrycia.
Wyjąć babkę z formy, polać sosem pomidorowym i natychmiast podawać.