Przepis na Rybna babka

Składniki potrzebne do przepisu: Rybna babka

  • ryba biała ugotowana w małej ilości wody 40 dag
  • >miękisz białego chleba 15 dag
  • mleko 1 szklanka
  • oliwa 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • białka 2 szt
  • pomidory 4 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • liść laurowy
  • oliwa 3 łyżki
  • wino czerwone 3 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Rybna babka ?

    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Namoczyć w mleku miękisz chlebowy.

    Sprawić rybę.

    Odcisnąć chleb.

    Zmiksować razem z rybą.

    Doprawić solą i pieprzem.

    Ubić białka i dodać do masy.

    Formę do babki posmarowaną oliwą i posypaną maką

    napełnić do 3/4 wysokości przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika na 30 minut, aż się na wierzchu przyrumieni.

    W tym czasie sporządzić sos.

    W małym garnuszku podgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, pomidory, liść laurowy, sól i pieprz.

    Podgrzewać pod przykryciem na średnim ogniu 15 minut.

    Wlać wino i gotować przez 10 minut bez przykrycia.

    Wyjąć babkę z formy, polać sosem pomidorowym i natychmiast podawać.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556