Przepis na Tagliatelle z szynką w sosie śmietanowym

Składniki potrzebne do przepisu: Tagliatelle z szynką w sosie śmietanowym

  • szczypiorek 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa 1 według uznania
  • pieprz czarny 1 do smaku
  • sól 1 do smaku
  • makaraon tagliatelle 400 g
  • >parmezan starty 100 g
  • śmietana 125 ml
  • >szynka gotowana 200 g
  • tłuszcz 1 do smażenia
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Tagliatelle z szynką w sosie śmietanowym ?

    Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, odstawić w ciepłe miejsce.

    Szynkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć (np. na masmixie kulinarnym). Dodać śmietanę i połowę parmezanu, doprawić startą gałkę muszkatołową. Sos gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż zgęstnieje, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

    Sos wymieszać z makaronem, wyłożyć na talerze (najlepiej podgrzane). Każdą porcje posypać pozostałym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556