Przepis na Węgierski przysmak

Węgierski przysmak

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 70 min.

Jak przyrządzić Węgierski przysmak?

Rodzynki zalewamy koniakiem lub wódką, odstawiamy na godzinę (można nieco dłużej). Z sera, mąki, jajka, łyżki śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gdy będzie sprężyste i pulchne, okrywamy ściereczką i wstawiamy na godzinę do lodówki. Wychłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i kroimy średniej grubości makaron. Gotujemy krótko w wodzie z solą i oliwą, cedzimy i wykładamy na półmisek. Przygotowujemy masę: masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, śmietanę, otartą z cytryny skórkę, odsączone z alkoholu rodzynki, całość lekko ucieramy i łączymy z pianą ubitą z białek. Gotową masę lekko mieszamy z przechłodzonym makaronem, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy, wyrównujemy wierzch i od razu wstawiamy do nagrzanego do temp. 160c piekarnika. Zapiekamy przez 20-25 min, aż całość lekko się zrumieni. Równie doskonały na zimno, jak i na ciepło.