Składniki potrzebne do przepisu: Weselna kapusta Ukraina
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Weselna kapusta Ukraina ?
Kapustę młodą drobno poszatkować. Wrzucić do wody, zagotować i z 10 min podgotować. Odcedzić. Zalać znów wodą na pół z mlekiem, dosypać ryż lub kaszę jęczmienną i startą marchew. Gotować do miękkości. Na końcu zrobić zasmażkę z mąki i śmietany – pół do litra gęstej, kwaśnej śmietany i przyprawić solą i pieprzem. Kapusta musi być gęsta. Do kapusty podawali ziemniaki gotowane w mundurkach, obrane i pokrojone. Podawano to jako danie weselne za dziadów pradziadów. Ale jest to potrawa słynna w dalszym ciągu i chętnie jadana i przez młodsze pokolenie. Warto wypróbować. (przepis z pierwszych rąk od kolegi z ukrainy)