Przepis na Weselna kapusta Ukraina

Składniki potrzebne do przepisu: Weselna kapusta Ukraina

  • >młoda kapusta 1 główka
  • mleko 1/2 L
  • mąka 2 łyżki
  • >śmietana gęsta, kwaśna 36% 1 L
  • marchew duża 1 szt
  • ryż lub kasza jęczmienna 1/2 szkl
  • sól 1 łyżka
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Weselna kapusta Ukraina ?

    Kapustę młodą drobno poszatkować. Wrzucić do wody, zagotować i z 10 min podgotować. Odcedzić. Zalać znów wodą na pół z mlekiem, dosypać ryż lub kaszę jęczmienną i startą marchew. Gotować do miękkości. Na końcu zrobić zasmażkę z mąki i śmietany – pół do litra gęstej, kwaśnej śmietany i przyprawić solą i pieprzem. Kapusta musi być gęsta. Do kapusty podawali ziemniaki gotowane w mundurkach, obrane i pokrojone. Podawano to jako danie weselne za dziadów pradziadów. Ale jest to potrawa słynna w dalszym ciągu i chętnie jadana i przez młodsze pokolenie. Warto wypróbować. (przepis z pierwszych rąk od kolegi z ukrainy)

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556