Przepis na Wieprzowina z marchewką

Wieprzowina z marchewką

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Wieprzowina z marchewką?

Schab pokroić wzdłuż włókien na cienkie paski, każdy pasek pokroić poprzecznie do włókien na 2 cm plasterki. Jajka roztrzepać w misce, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, ubić do połączenia, wsypać pozostałą część mąki, ubić na jednolite, gęste ciasto.

Olej wlać do głębokiej patelni, rozgrzać na średnim ogniu. Plasterki schabu w cieście kłaść na rozgrzany olej, smażyć do mocnego zrumienienia, osączyć z oleju. Nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie. 4 szklanki wody wlać do płaskiego, szerokiego garnka, zagotować. Kłaść usmażone plasterki mięsa do garnka z wrzącą wodą, dodać cebulę dymkę, imbir, wino, sól i pieprz, przykryć, gotować na małym ogniu godzinę.

Słupki marchewki wsypać na wrzącą wodę, gotować na średnim ogniu do miękkości, odcedzić, opłukać pod bieżącą wodą do wystudzenia, pozostawić w cedzaku. Ugotowaną marchewkę dodać do mięsa, przyprawić Vegetą, zagotować, zmniejszyć ogień, trzymać na małym płomieniu 2 min. Podawać potrawę na gorąco w zupie.