Przepis na Włoskie Gnocchi

Składniki potrzebne do przepisu: Włoskie Gnocchi

  • mąka pszenna 100 gram
  • ziemniaki 1 kg
  • sól 1 łyżka
  • jajko 1 szt
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 60 min.

     

    jak przyrządzić Włoskie Gnocchi ?

    Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ziemniaki wymyć, nie obierać, ugotować w mundurkach ok. 35-45 minut do czasu, aż będą miękkie. Ziemniaki odcedzić i jeszcze gorące obrać ze skórki. Od razu rozetrzeć dokładnie praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa.

    Jeszcze ciepłe wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko. Zgarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, ale żeby nie było grudek, nie wyrabiać za długo.

    Pokroić na kawałki, dłońmi rolować wałeczki o średnicy około 1,5 – 2 cm, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 – 1,5 cm kawałki.

    Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną jak w muszelce.

    Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, wyławiać łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556