Przepis na Ziemniaki po szwedzku

Ziemniaki po szwedzku

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Ziemniaki po szwedzku?

1. Ziemniaki umyj, obierz. Układaj kolejno na dużej łyżce. Za pomocą ostrego noża gęsto ponacinać, aż do brzegów łyżki, poprzeczne rowki.

2. Ziemniaki ułóż w nasmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie. Wstaw o nagrzanego piekarnika, piecz 20 minut w temp 175 stopni C.

3. Koperek posiekaj. Żółty ser zetrzyj na drobnej tarce.

4. Kremówkę wymieszaj z kwaśną śmietaną. Przypraw.

5. Wyjmij ziemniaki i polej przyprawioną śmietaną, posyp koperkiem i serem. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 40 minut.

Podawaj z mięsem (smażonym).