Przepis na Zupa chińska pikantno kwaśna

Składniki potrzebne do przepisu: Zupa chińska pikantno kwaśna

  • piersi z kurczaka 2 szt
  • >pędy bambusa 1 puszka
  • cebula dymka 2-3 szt
  • papryka czerwona duża 1 szt
  • pieczarki lub grzyby mun 10 szt
  • imbir świeży ok 2 cm
  • >sos Sambal Oelek ok 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana ok 1/4 szklanki
  • sos sojowy 1/4 szklanki
  • ocet winny ok 1/4 szklanki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • woda ok 3 litry
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Zupa chińska pikantno kwaśna ?

    Do osolonej wody dodać pędy bambusa (wraz z zalewą), pokrojone pieczarki, cebulkę, paprykę i drobno pokrojony w cienkie paseczki imbir. Dodać sambal, oliwę, sos sojowy wszystko podgrzewać do wrzenia.

    Po zagotowaniu dodać drobno pokrojonego kurczaka i trzymać 10 min na małym ogniu. Pieprz, sól i ocet do smaku a na koniec zaciągamy zupę mąką ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie.

    Jeśli ktoś nie lubi gęstej zupy, można zrezygnować z mąki ziemniaczanej.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556