Składniki potrzebne do przepisu: Bliny zwyczajne
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Bliny zwyczajne ?
Mleko lekko podgrzać, rozkruszyć w nim drożdże oraz 1 1/2 szklanki przesianej mąki, dobrze wymieszać, postawić na około 3 godziny do wyrośnięcia.
Kiedy rozczyn zwiększy swoją objętość dwukrotnie, dodać ukręcone żółtka, śmietanę, sól oraz pozostałe 1/2 szklanki mąki.
Wymieszać wszystko, dodać ubitą pianę z białek, ciasto mocno wyrobić i pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na kolor złoty z obu stron.
Podawać z roztopionym masłem lub śmietaną.