Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto na pierogi idealne
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
jak przyrządzić Ciasto na pierogi idealne ?
Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę. Zrobić dołek w środku, wbić jajka, dodać śmietanę, olej i sól. Ugniatać ciasto, stopniowo dolewając wodę wyrabiać miękkie i łatwo „poddające się” ciasto (nie trzeba zużyć całej wody). Przykryć odwróconą dnem do góry miską i pozwolić ciastu „odpocząć” przez 10-15min. Podzielić ciasto na 4 części. Wziąć pierwszą i wałkować dość cienko. Resztę trzymać przykryte wilgotną ściereczką. Wycinać pierogi nadziewając dowolnym farszem. Gotuję zazwyczaj na oko, sprawdzając na przykładzie 1 pieroga czy są już gotowe (będzie ok 5min). Jedna rada! nie czekajcie aż zrobicie np połowę pierogów, tylko gotujcie na bieżąco, np po 6, 8, 10 pierogów, gdyż wysychają i zauważyłam że są później trochę inne w smaku. Jeśli chcecie je zamrozić, należy dodać do wody łyżkę oleju, pierogi układać na posypanej mąką tacce tak by się nie dotykały i po prostu włożyć do zamrażalnika. Po paru godzinach albo na następny dzień, można łatwo oderwać pierogi od tacki i włożyć w siateczki w ten sposób unikniemy posklejanych pierogów i konieczności gotowania 10, gdy mamy ochotę np tylko na 5 smacznego!