Składniki potrzebne do przepisu: domowe Pierogi z serem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić domowe Pierogi z serem ?
Ciasto: mąkę wysypać na stolnicę, zrobić górkę, wbić jajko w dołek, posolić, wlać troszkę oleju oraz po trochu dolewać gorącej wody, tak aby wyszło miękkie pierogowe ciasto. Następnie rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm.
Na rozwałkowanym cieście układać na brzegach po łyżeczce nadzienia, zawinąć ciastem, tak aby zakryć ser, foremką z ząbkami wycinać pierogi. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać.
Moja babcia, jak i ja stosuję pierwszą metodę lepienia pierożków. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ser: wszystkie składniki rozetrzeć.