Przepis na Kluski śląskie

Składniki potrzebne do przepisu: Kluski śląskie

  • ziemniaki 600 gr
  • >jajo 1 szt.
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Kluski śląskie ?

    Ziemniaki ugotować, po czym dokładnie rozgnieść tłuczkiem, ostudzić.

    Przełożyć do miski, podzielić na 4 części. W miejsce 1/4 części ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać (wraz z odłożoną 1/4 częścią ziemniaków), dodać jajo i sól, po czym dokładnie ugnieść ciasto.

    Formować kulki, lekko spłaszczać i wykonując pośrodku wgłębienie. Gotować w osolonej wodzie.

    Najlepiej kluski gotować na bieżąco tyle ile się zje – nie pozwalać żeby moczyły się w wodzie.

    Najlepiej smakują z sosem.

    Smacznego!