Przepis na Kołduny

Składniki potrzebne do przepisu: Kołduny

  • >mąka wrocławska 300 gram
  • jajko 1 sztuka
  • >mięso baranie mielone 200 gram
  • >mięso wołowe mielone 200 gram
  • cebula 1-2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • majeranek
  • >kiełbasa lub boczek
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Kołduny ?

    Oba zmielone mięsa łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy, czosnek roztarty z solą i posiekaną 1 cebulę!. Miksujemy na gładką masę.

    Ciasto: mąkę sypiemy na stolnicę, wbijamy jajko, solimy i dolewamy wodę, aby ciasto było elastyczne, wyrabiamy i odstawiamy. Następnie ciasto wałkujemy wykrawamy kawałki, nakładamy porcję masy mięsnej, sklejamy drugim kawałkiem ciasta, i tak do końca. Gotowe gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 minut. Na patelni podsmażamy kiełbaskę lub boczek, dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy. Można podawać z ugotowanymi kołdunami.