Składniki potrzebne do przepisu: Naleśniki kakaowe
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Naleśniki kakaowe ?
W misce wymieszać mąkę z sodą, dodać kakao i cukier. Dokładnie wymieszać, wbić jajka, dolać łyżkę oleju i mleko. Ciągle mieszając wlać wodę. Naleśniki (o średnicy ok. 10 cm) wylewać na rozgrzaną patelnię, smażyć na cienkiej warstewce masła na małym ogniu. Gdy w trakcie smażenia na cieście zaczną się pojawiać małe bąbelki, przełożyć naleśnik na drugą stronę. Ciasto z wierzchu wciąż jest rzadkie, dlatego, aby łatwiej je przełożyć, najlepiej najpierw podważyć jego brzegi z każdej strony łopatką. Po każdym naleśniku nanosimy na patelnię odrobinę masła (tłuszcz nie może pływać, ale powierzchnia patelni powinna być natłuszczona, by ciasto do niej nie przywierało). Naleśniki układać na talerz blisko źródła ciepła. Podajemy z bitą śmietaną i/lub polewą czekoladową.