Przepis na Pierogi na słodko z rodzynkami

Składniki potrzebne do przepisu: Pierogi na słodko z rodzynkami

  • mąka 45 dag
  • woda ciepła
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Pierogi na słodko z rodzynkami ?

    Kaszę mannę gotujemy tak, by była bardzo gęsta, jak do rosołu. Dodajemy do niej jajko i utarte na jarzynówce jabłka. Skrapiamy roztopionym masłem, mieszamy, dodajemy wcześniej namoczone w ciepłej wodzie i osączone rodzynki, cukier do smaku i mieszając zagotowujemy. Z przesianej przez sito mąki, odrobiny soli i ciepłej wody zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka i na środku kółeczek wyciętych z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy. Zagotowujemy lekko osolona wodę i wrzucamy do niej pierożki. Gdy wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową. Podajemy z cukrem, ubitą z cukrem śmietaną, ze śmietaną posypaną cynamonem, lub słodkim sosem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556