Przepis na Pierogi z jagodami na lato

Składniki potrzebne do przepisu: Pierogi z jagodami na lato

  • masło 1 łyżka
  • >letnia woda 1/2 szklanki
  • woda gorąca 1/2 szklanki
  • mąka 500 g
  • jajko 1 szt
  • sól 1 szczypta
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Pierogi z jagodami na lato ?

    Przygotowujemy farsz:

    Jagody mogą być i świeże i mrożone. Świeże jagody przebieramy, oczyszczamy z szypułek, płuczemy i dobrze osączamy. Następnie posypujemy 2 łyżkami cukru wymieszanego z cynamonem i delikatnie mieszamy, najlepiej przez potrząsanie. Odstawiamy na 15 minut.

    Ciasto:

    Szklankę mąki i masło zaparzamy gorącą wodą. Dobrze rozcieramy. Jak ostygnie dodajemy resztę mąki, letnią wodę, jajko, sól i dobrze wyrabiamy.

    Ciasto dzielimy na części. Każda wałkujemy, wykrawamy krążki szklanką lub foremką pierogową.

    Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę jagód, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Możemy zrobić falbankę lub ząbki używając widelca.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, około 5 minut od wypłynięcia.

    Wyjmujemy łyżką cedzakową i od razu podajemy.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556