Składniki potrzebne do przepisu: Pierogi z kapustą i grzybami na święta
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 120 min.
jak przyrządzić Pierogi z kapustą i grzybami na święta ?
Farsz: grzyby myjemy, namaczamy przynajmniej kilka godzin, gotujemy do miękkości.
Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tylko tyle by ją zakrywała, gotujemy 10 minut. Odcedzamy kapustę i grzyby i siekamy drobno.
Cebule kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju, dodajemy grzyby, chwilę razem smażymy. Dodajemy kapustę i doprawiamy pieprzem. Mieszamy i studzimy.
Ciasto: mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę z olejem, mieszamy, wbijamy jajko, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3-4 części.
Każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kółka szklanką, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy.
Gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty, odcedzamy. Podajemy polane cebulką z tłuszczem lub z barszczem.