Przepis na Pierogi z kapustą i grzybami na święta

Składniki potrzebne do przepisu: Pierogi z kapustą i grzybami na święta

  • grzyby suszone 60 g
  • kapusta kiszona 1 kg
  • cebula 2 szt
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny mielony do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 120 min.

     

    jak przyrządzić Pierogi z kapustą i grzybami na święta ?

    Farsz: grzyby myjemy, namaczamy przynajmniej kilka godzin, gotujemy do miękkości.

    Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tylko tyle by ją zakrywała, gotujemy 10 minut. Odcedzamy kapustę i grzyby i siekamy drobno.

    Cebule kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju, dodajemy grzyby, chwilę razem smażymy. Dodajemy kapustę i doprawiamy pieprzem. Mieszamy i studzimy.

    Ciasto: mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę z olejem, mieszamy, wbijamy jajko, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3-4 części.

    Każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kółka szklanką, nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy.

    Gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty, odcedzamy. Podajemy polane cebulką z tłuszczem lub z barszczem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556