Przepis na Pierożki drożdżowe z serem

Składniki potrzebne do przepisu: Pierożki drożdżowe z serem

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • drożdże 2 dag
  • cukier 2 łyżeczki
  • jajko 1 szt
  • sól
  • tłuszcz 5 dag
  • mleko 3/4 szklanki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Pierożki drożdżowe z serem ?

    Przygotować ciasto: przyrządzić rozczyn.

    Do ciepłego mleka dodać 2 łyżki mąki, rozkruszone drożdże oraz cukier.

    Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

    Po wyrośnięciu rozczynu dodać resztę mąki i rozmącone jajo z dodatkiem soli.

    Ciasto wyrobić, dodać roztopiony lekko tłuszcz i wyrabiać w dalszym ciągu, aż wszystkie składniki połączą się.

    Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

    Przygotować nadzienie:

    Ziemniaki umyć i ugotować w skórce, obrać i zemleć razem z serem.

    Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoty kolor.

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać sól i pieprz (może być również pieprz ziołowy).

    Wyrośnięte ciasto podzielić na części i rozwałkować na grubość około 3 mm.

    Wykroić szklanką bądź foremką krążki, nałożyć łyżeczką nadzienie, złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi ciasta, ozdobnie zaginając.

    Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte pierogi posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze około 200°C przez 20—30 minut.

    Z takiej porcji wychodzi około 25 – 26 szt.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556