Składniki potrzebne do przepisu: Pierożki drożdżowe z serem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Pierożki drożdżowe z serem ?
Przygotować ciasto: przyrządzić rozczyn.
Do ciepłego mleka dodać 2 łyżki mąki, rozkruszone drożdże oraz cukier.
Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu rozczynu dodać resztę mąki i rozmącone jajo z dodatkiem soli.
Ciasto wyrobić, dodać roztopiony lekko tłuszcz i wyrabiać w dalszym ciągu, aż wszystkie składniki połączą się.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie:
Ziemniaki umyć i ugotować w skórce, obrać i zemleć razem z serem.
Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoty kolor.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać sól i pieprz (może być również pieprz ziołowy).
Wyrośnięte ciasto podzielić na części i rozwałkować na grubość około 3 mm.
Wykroić szklanką bądź foremką krążki, nałożyć łyżeczką nadzienie, złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi ciasta, ozdobnie zaginając.
Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pierogi posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze około 200°C przez 20—30 minut.
Z takiej porcji wychodzi około 25 – 26 szt.