Przepis: Makaron zapiekany mojej Mamy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Makaron zapiekany mojej Mamy?
Makaron ugotować wedlug przepisu na opakowaniu.
Grzyby suszone ugotować lub jeśli mamy grzyby krojone z puszki to je odcedzić/
Boczek drobno pokroić i podsmażyć bez tłuszczu.
Dodać do niego grzyby, nać pietruszki drobno pokrojona, pieprz i chwilę wszystko smażyć.
Śmietanę wymieszać z solą i z uprzednio roztrzepanymi jajkami.
Ułożyć połowę makaronu w wysmarowanej i posypanej bułka tarta formie 30x40cm.
Połączyć ze sobą sery i posypać trochę nimi makaron.
Położyć na wierzch boczek z grzybami i przykryć resztą makaronu.
Posypać reszta tartych serów i polać śmietaną.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni około 60 minut.
Podawać makaron na ciepło.