Przepis: Makaronowa babka
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 70 min.
Jak przyrządzić Makaronowa babka?
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Z mąki, margaryny, śmietany, żółtek i soli zarobić kruche ciasto, wstawić na 1 godzinę do lodówki. Z pomidorów zdjąć skórkę (przedtem sparzyć je wrzątkiem), pokroić na części, zesmażyć na patelni, dodać kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i jajka całość poddusić, wymieszać z makaronem. Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim dno i boki wąskiej formy, pozostawić kawałek ciasta do przykrycia. Na placek wyłożyć nadzienie z makaronem, przykryć ciastem, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 40 minut w temp. 190 st.