Przepis: Nadziewany makaron
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Nadziewany makaron?
Do tego dania można użyć mięso pieczone lub duszone z drobiu, wieprzowiny albo cielęciny – może być pozostałe z poprzedniego dnia
Żaroodporne naczynie posmarować oliwą i posypać tartą bułką.
Ugotować makaron w osolonej wodzie.
Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować.
Obraną cebulę opłukać i posiekać, a następnie udusić wraz z pieczarkami i dodatkiem oliwy czy oleju.
Parówki obrać ze skórki i pokroić w kawałki długości około 1 centymetra.
Mięso pokroić w drobne słupki.
Przygotowane dodatki połączyć z pieczarkami, dodać pastę pomidorową i drobno posiekany czosnek, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i świeżymi lub suszonymi listkami szałwii i bazylii.
Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać ze stopionym masłem i utartym serem.
W przygotowanym naczyniu ułożyć warstwę (połowę) makaronu, a następnie mieszaninę pieczarek i mięsa.
Przykryć pozostawionym makaronem, wyrównać powierzchnię.
Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika.
Gdy się zrumieni — wyjąć, posypać posiekaną zieleniną.
Podawać z dodatkiem sosu śmietankowego i surówek.