Przepis: Pappardelle z wytrawnym sosem winnym
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Pappardelle z wytrawnym sosem winnym?
Wino zagotować z listkiem laurowym, tymiankiem, zielem angielskim i ostudzić. Mięso pokroić w drobną kostkę, zalać winem i wstawić na noc do lodówki.
Wyjąć z marynaty, osuszyć i obsmażyć na oliwie. Kiedy się zarumieni, wrzucić na patelnię pokrojoną cebulę, seler naciowy, marchewkę i koncentrat i mieszając podsmażyć. Wlać wino, bulion mięsny i warzywny.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić na małym ogniu przez ok 45 min. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i podawać polany sosem.