Przepis: Penne z sosem cebulowo pomidorowym z malusienieczkimi klopsikami
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Penne z sosem cebulowo pomidorowym z malusienieczkimi klopsikami?
Cebulę posiekać bardzo drobno. Następnie zeszklić na połowie oliwy. Kiedy jest szklista, jedną część dodaję do mięsa, a pozostałą wrzucam do garnka, do którego została wlana uprzednio szklanka wody i łyżka vegety. Dusić pod przykryciem około pół godziny.
Klopsiki: do mięsa z cebulą dodać jajko, tartą bułkę, natkę pietruszki, łyżkę vegety oraz sól i pieprz. Wymieszać porządnie rękoma. Następnie lepimy z niej małe klopsiki.
Gotowe klopsiki smażyć na oliwie z wszystkich stron, aż będą złote.
Miękką cebulę zmiksować mikserem na idealnie gładką masę. Ponownie postawić na ogniu i dodać usmażone poprzednio klopsiki. Do sosu dodać przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut na wolnym ogniu. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
Makaron penne gotować al dente. Po ugotowaniu i odcedzeniu wymieszać z gorącym sosem. Serwować udekorowane pietruszką.