Przepis na makaron Carbonara ala ”Leniwy Włoch”

Składniki potrzebne do przepisu: makaron Carbonara ala ”Leniwy Włoch”

  • makaron spagetti pół kg
  • śmietana 12% lub 18% duży kubek
  • groszek z marchewką puszka
  • >kukurydza konserwowa puszka
  • seler konserwowy cięty słoiczek
  • oliwa 2-3 łyżki
  • >boczek lub kiełbasa śląska wp. 30 dag
  • >bulion (może być z kostki) szklanka
  • natka pietruszki 3 łyżki
  • >cebula czerwona lub zwykła cała średnia
  • pieprz biały do smaku
  • sól do smaku
  • >chilii łyżeczka płaska
  • >serek topiony zwykły duży 1-2
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
    Czas przygotowania: 15 min.

     

    jak przyrządzić makaron Carbonara ala ”Leniwy Włoch” ?

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy.Kiełbasę lub boczek kroimy w kosteczkę smażymy na 2łyzkach oliwy,gdy sie zarumieni dodajemy cebulę i samżymy 2 minuty na małym ogniu.Do wedliny z cebulą dodajemy śmietane 4 duże łyżki rozmieszaną z bulionem-mieszamy i trzymamy na ogniu 3 minuty.Dodajemy serek topiony pokrojony na mniejsze części i mieszany az serek sie rozpuści.Jeśli sos jest za gęsty dolewamy bulionu lub wody a jeśli jest za żadki dodajemy jeszcze jeden serek topiony z 2 łyzkami śmietany.Gdy wszystko bulgocze i sos jest odpowiednio gęsty dodajemy warzywa…najpierw groszek,kukurydza,marchew lekko mieszamy.Dodajemy seler i tez lekko mieszamy i trzymamy na ogniu minutkę!!Zdejmujemy z ognia i doprawiamy.przed podaniem na talerz wsypujemy pietruszke i mieszamy. Smacznego