Przepis na Makaron z jajami po włosku

Składniki potrzebne do przepisu: Makaron z jajami po włosku

  • jajka 5 szt
  • makaron 20 dag
  • ser żółty ostry 5 dag
  • koncentrat pomidorowy 30% 5 dag
  • masło 10 dag
  • mąka 2 łyżki
  • śmietana 4 łyżki
  • bułka tarta
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Makaron z jajami po włosku ?

    Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody przez ok. 10 min. od zagotowania.

    Wtedy naczynie z makaronem zestawić z ognia, zalać dwiema szklankami zimnej wody, po upływie 5 min. odcedzić i dodając łyżkę masła wstrząsnąć kilkakrotnie w naczyniu, żeby makaron się nie sklejał.

    Doprawić do smaku solą i papryką.

    Z dwóch łyżek masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z warzyw lub wodą z koncentratem.

    Sos zaciągnąć posoloną śmietaną rozbitą z jednym jajem i podgrzać mieszając, żeby się nie zwarzył.

    Włożyć makaron do ogniotrwałego naczynia, wysmarowanego resztą masła i wysypanego tartą bułką, zrobić łyżką wgłębienia, w które włożyć po jednym jaju poszetowym (jaja poszetowe są w moich przepisach).

    Całość zalać sosem, skropić stopionym masłem i posypać utartym serem.

    Wstawić do gorącego piekarnika na 20 min. do zapieczenia i podać w tym samym naczyniu.