Przepis na Muszle makaronowe ze szpinakiem

Muszle makaronowe ze szpinakiem

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Muszle makaronowe ze szpinakiem?

Świeży szpinak opłukać, usunąć ogonki, dusić do miękkości. Mrożony rozmrozić, dusić do chwili, aż wyparuje cała woda.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku przed końcem duszenia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do szpinaku, gdy nieco przestygnie.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Delikatnie odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.

Camembert (lub brie) pokroić w kostkę.

Każdą muszlę napełnić farszem szpinakowym, układać na natłuszczonej formie do zapiekania. Obłożyć wiórkami masła i kostkami sera pleśniowego.

Zapiekać ok 10 minut w temperaturze 180 stopni C.