Składniki potrzebne do przepisu: Piekło w ustach – łazanki
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Piekło w ustach – łazanki ?
Kapustę płuczemy, odciskamy. Wkładamy do rondla, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 20 – 30 minut. Następnie odcedzamy ją i pozostawiamy do przestudzenia. Makaron gotujemy w wodzie osolonej i z dodatkiem 1 łyżki oleju o 2 minuty krócej, niż zaleca producent, hartujemy (przelewamy zimną wodą) go i odcedzamy. Odsączony przekładamy do dużego rondla. Słoninę i boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na złoto na patelni, gdy już się podsmażyły dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i drobniutko posiekane chili dorzucamy liście laurowe, majeranek i sól. Wędlinę (szynka, baleron, polędwica, schab) , z której opróżniliśmy „przeciążoną” lodówkę, czyli dobrą, do przesmażenia, ale zbyt wysuszoną by użyć jej do kanapek kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do duszącej się papryki. Wszystko razem przesmażamy jeszcze ok. 5 minut i przekładamy do rondla z makaronem (jeśli mamy zbyt dużo tłuszczu, pozostawiamy go na patelni, dodajemy 2 łyżki oleju i smażymy na nim kapustę. Przestudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru płynu, i każdą odciśniętą garstkę kroimy nożem na 4 części (skracamy długość pasemek). Do duszącej się kapusty dodajemy pieprz, majeranek mielone curry. Gdy kapusta będzie już dostatecznie miękka i podsmażona dodajemy do rondla z makaronem, papryką i wędlinami. Wszystko dokładnie mieszamy, ostatecznie doprawiamy do smaku, posypujemy bazylią i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Zapieczone łazanki rozkładamy na talerze i podajemy gorące, jako samodzielne danie obiadowe, lub gotowaną kolację.