Przepis na Spaghetti Bolognese

Składniki potrzebne do przepisu: Spaghetti Bolognese

  • makaron spaghetti 500 g
  • marchew 2 szt.
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 1 szt.
  • >mięso mielone 700 g
  • zioła 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • oliwa 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
    Czas przygotowania: 50 min.

     

    jak przyrządzić Spaghetti Bolognese ?

    Makaron wstawiamy do garnka i gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Marchewkę ścieramy na większych oczkach. Podsmażamy na oliwie przeciśnięty czosnek razem z posiekaną cebulką, aż do zeszklenia. Kolejno dodajemy mięso mielone. Chwilę potem (jak mięso zmieni kolorek) dorzucamy wiórki marchewki. Smażymy całość na niewielkim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Gdy marchewka zmięknie, przenosimy zawartość do garnka, wlewamy przecier lub dodajemy koncentrat. Gotujemy chwilę jeszcze do uzyskania gęstej konsystencji. Gotowy sos wykładamy na ugotowany makaron na talerze. Można posypać wierzch startym serem żółtym.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556