Przepis na Spaghetti carbonara

Składniki potrzebne do przepisu: Spaghetti carbonara

  • makaron spaghetti 500 g
  • boczek wędzony chudy 100-150 g
  • żółtka 3-4 szt
  • >kremówka 30 % 250 ml
  • czosnek 1 ząbek
  • rozmaryn szczypta
  • >ostry ser(np.parmezan) 100 g
  • >oligoceńska woda do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Spaghetti carbonara ?

    Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody na półtwardo. Boczek kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zrumieniamy boczek. Dolewamy połowę śmietany, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz ser. Mieszamy i wylewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zważy. Doprawiamy do smaku. Sos łączymy z makaronem i serwujemy.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556