Przepis na Zapiekanka makaronowo-pieczarkowa

Zapiekanka makaronowo-pieczarkowa

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Czas smażenia: 30 min.

Jak przyrządzić Zapiekanka makaronowo-pieczarkowa?

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy do makaronu, odcedzić.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.

Do rondelka wlać olej, rozgrzać, włożyć cebulę, chwilę podsmażyć.

Następnie dodać mięso mielone, wymieszać razem z cebulą.

Przyprawić do smaku przyprawą do mięsa, solą oraz pieprzem.

Dusić pod przykryciem ok. 20 minut.

Następnie włożyć pokrojone pieczarki, wymieszać,smażyć bez przykrycia do odparowania płynu.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać tartą bułką.

Wyłożyć połowę makaronu, na makaron mięso z pieczarkami.

Na wierzch położyć resztę makaronu.

Ser żółty pokroić w paski, ułożyć na wierzchu makaronu kratkę z sera.

Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut.

Po upieczeniu porcje zapiekanki położyć na talerzu, polać keczupem wg uznania.