Przepis na Karkówka „palce lizać”

Składniki potrzebne do przepisu: Karkówka „palce lizać”

  • karkówka wieprzowa bez kości 1 kg
  • olej 1/2 szklanki
  • czosnek 4 ząbki
  • musztarda 3 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Karkówka „palce lizać” ?

    Karkówkę podzielić, jak na kotlety grubości ok. 1,5 cm, a następnie rozbić. Z pozostałych składników przygotować sos (najlepiej poprzez wymieszanie w shakerze lub w zakręconym słoiczku.) Układać kawałki mięsa w misce (najlepiej by miała pokrywkę). Każdą warstwę polewać sosem. Miskę przykryć pokrywką i odstawić do lodówki. Po kilku godzinach, a najlepiej po całej nocy spędzonej w lodówce, mięsko jest gotowe do grillowania. Cenna rada: jeśli karkówka jest tłusta można przygotować większe kawałki mięsa i po rozbiciu ponakrajać je wzdłuż na trzy pasy (nie do końca), a następnie zawinąć w warkocz. Po wytopieniu tłuszczu w trakcie grillowania porcje przyrządzonego w ten sposób mięska będą większe niż przyrządzone w tradycyjny opisany wyżej sposób. Smacznego.