Przepis: Kompot wiśniowy do obiadu
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Kompot wiśniowy do obiadu?
Na początek potrzebna jest drylownica bo bez niej można by oszaleć w takim przedsięwzięciu.
Nom więc jak już wszystkie wiśnie będą bez pestek to produkcja kompotu wygląda dokładnie tak samo jak przy robieniu kompotu z porzeczek który podałam wcześniej czyli:
wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, na początek niech to będzie z 10 łyżek. Mieszamy i stawiamy na kuchenkę. Co jakiś czas mieszamy i smakujemy łyżeczką, jeżeli jest za kwaskowe to dodajemy cukru wedle swoich wymagań smakowych
Kiedy kompot się zagotuje zmniejszamy gaz i dalej na malutkim ogniu gotujemy z 5 minut mieszając dalej co jakiś czas. Kiedy już czas w/w minie zdejmujemy garnek z ognia i stawiamy w chłodne miejsce, można oczywiście pic gorący ale w takie dni jak teraz najlepiej jest schłodzić go w lodówce. Według mnie lepszy jest schłodzony