Kompot to tradycyjny napój, który cieszy się ogromną popularnością w Polsce. Warto jednak wyjść poza standardowe smaki i spróbować czegoś wyjątkowego. Dlatego dziś chcielibyśmy podzielić się przepisem na kompot z rabarbaru i czerwonej porzeczki, który zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.
Składniki
- 1 szklanka rabarbaru (ok. 200g)
- 1 szklanka czerwonej porzeczki (ok. 200g)
- 1 litr wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
- Przygotowanie Rabarbaru
- Rabarbar należy oczyścić i pokroić na małe kawałki.
- Przygotowanie Czerwonej Porzeczki
- Czerwoną porzeczkę dokładnie umyj i odetnij ogonki.
- Gotowanie Składników
- W garnku zagotuj litr wody, a następnie dodaj pokrojony rabarbar, czerwoną porzeczkę i cukier.
- Gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż owoce zmiękną i napój nabierze intensywnego koloru.
- Dodanie Soku z Cytryny
- Na koniec dodaj sok z cytryny, który doda napojowi delikatnej kwaskowatości i podkreśli smak owoców.
- Schłodzenie i Podanie
- Po ugotowaniu odstaw kompot do ostygnięcia, a następnie włóż go do lodówki.
- Podawaj schłodzony, najlepiej z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.
Dlaczego Nasz Kompot Jest Wyjątkowy
Nasz przepis na kompot z rabarbaru i czerwonej porzeczki wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także korzyściami zdrowotnymi. Rabarbar dostarcza błonnika, witaminy C i K, a także manganu. Czerwona porzeczka obfituje w antyoksydanty i witaminę C. Połączenie tych dwóch składników sprawia, że nasz kompot to prawdziwa bomba witaminowa.