Jak przyrządzić Kompot z rabarbaru i czerwonej porzeczki?

Kompot to tradycyjny napój, który cieszy się ogromną popularnością w Polsce. Warto jednak wyjść poza standardowe smaki i spróbować czegoś wyjątkowego. Dlatego dziś chcielibyśmy podzielić się przepisem na kompot z rabarbaru i czerwonej porzeczki, który zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.

Składniki

  • 1 szklanka rabarbaru (ok. 200g)
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki (ok. 200g)
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Przygotowanie Rabarbaru
    • Rabarbar należy oczyścić i pokroić na małe kawałki.
  2. Przygotowanie Czerwonej Porzeczki
    • Czerwoną porzeczkę dokładnie umyj i odetnij ogonki.
  3. Gotowanie Składników
    • W garnku zagotuj litr wody, a następnie dodaj pokrojony rabarbar, czerwoną porzeczkę i cukier.
    • Gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż owoce zmiękną i napój nabierze intensywnego koloru.
  4. Dodanie Soku z Cytryny
    • Na koniec dodaj sok z cytryny, który doda napojowi delikatnej kwaskowatości i podkreśli smak owoców.
  5. Schłodzenie i Podanie
    • Po ugotowaniu odstaw kompot do ostygnięcia, a następnie włóż go do lodówki.
    • Podawaj schłodzony, najlepiej z kostkami lodu i plasterkiem cytryny.

Dlaczego Nasz Kompot Jest Wyjątkowy

Nasz przepis na kompot z rabarbaru i czerwonej porzeczki wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także korzyściami zdrowotnymi. Rabarbar dostarcza błonnika, witaminy C i K, a także manganu. Czerwona porzeczka obfituje w antyoksydanty i witaminę C. Połączenie tych dwóch składników sprawia, że nasz kompot to prawdziwa bomba witaminowa.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556