Składniki potrzebne do przepisu: Sok z kwaszonych buraków ćwikłowych
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Sok z kwaszonych buraków ćwikłowych ?
Bierzemy 2 dag cukru na 1 litr zalewy.
Do 1 litra soku dodać 20 – 30 g cukru i wymieszać. Sok ten dość dobrze znosi pasteryzację
Pasteryzuje się je więc w temperaturze 90 stopni C – 15 minut butelki lub słoiki 1/2 litrowe, a większe 18 – 20 minut, po czym schładza.
Tak samo jak z buraków ćwikłowych przygotowuje się sok z boćwiny kwaszonej.
A kwasi się : tak jak ogórki z dodatkiem wody, soli i przypraw. Korzenie buraków ćwikłowych oczyszcza się z ziemi i pozbawia liści, myje, płucze, obiera ze skórki, układa w naczyniach. Drobne buraki układa się całe, natomiast większe kroi się na kawałki lub w kostkę.
Przygotowuje się solankę z w/w składników
Buraki zalewa się zalewą, naczynie z zawartością, przykryte folią umieszcza w ciepłym pomieszczeniu na taki czas, gdy występują wyraźne oznaki fermentacji.
następnie naczynie przenosi się do chłodnego pomieszczenia. Z dokładnie ukwaszonymi.. postępujemy jak na początku. czyli robienie soku.