Przepis: Masa do kanapek z twarogu i sardynek
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przyrządzić Masa do kanapek z twarogu i sardynek?
Twaróg (miękki, ale nie wodnisty) oraz sardynki zemleć w maszynce !ub przetrzeć przez sito.
Utrzeć dokładnie z oliwą od sardynek oraz ze śmietaną i doprawić do smaku solą i sproszkowaną papryką.
Niezbyt świeżą bułkę (najlepiej z poprzedniego dnia) pokroić bardzo ostrym nożem na cienkie kromki i posmarować masłem uprzednio roztartym, tak aby łatwo dało się smarować.
Każdą kromkę przekrajać ukośnie na połowę, grupując je w kolejności krajania.
Na kromki nakładać masę tak, aby na jednym brzegu od strony skórki była ułożona wysoko, i udekorować pasy kanapek — każdy inaczej.
Jeden można posypać sproszkowaną papryką i szczypiorkiem, inne obłożyć paskami pomidorów i małymi listkami zielonej pietruszki lub półplasterkami rzodkiewek i zieloną sałatą.
Jeśli są do dyspozycji tylko bardzo wąskie bułki, tzw. patyki lub paluszki, to kromek nie dzieli się już na mniejsze.
Można także część kanapek przygotować na pumperniklu, pokrajanym w małe równe kwadraciki – musi on być jednak świeży, aby łatwo dał się kroić.