Przepis na Masa do kanapek z twarogu i sardynek

Masa do kanapek z twarogu i sardynek

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.

Jak przyrządzić Masa do kanapek z twarogu i sardynek?

Twaróg (miękki, ale nie wodnisty) oraz sardynki zemleć w maszynce !ub przetrzeć przez sito.

Utrzeć dokładnie z oliwą od sardynek oraz ze śmietaną i doprawić do smaku solą i sproszkowaną papryką.

Niezbyt świeżą bułkę (najlepiej z poprzedniego dnia) pokroić bardzo ostrym nożem na cienkie kromki i posmarować masłem uprzednio roztartym, tak aby łatwo dało się smarować.

Każdą kromkę przekrajać ukośnie na połowę, grupując je w kolejności krajania.

Na kromki nakładać masę tak, aby na jednym brzegu od strony skórki była ułożona wysoko, i udekorować pasy kanapek — każdy inaczej.

Jeden można posypać sproszkowaną papryką i szczypiorkiem, inne obłożyć paskami pomidorów i małymi listkami zielonej pietruszki lub półplasterkami rzodkiewek i zieloną sałatą.

Jeśli są do dyspozycji tylko bardzo wąskie bułki, tzw. patyki lub paluszki, to kromek nie dzieli się już na mniejsze.

Można także część kanapek przygotować na pumperniklu, pokrajanym w małe równe kwadraciki – musi on być jednak świeży, aby łatwo dał się kroić.