Jak przygotować Bardzo puszyste bułeczki?

Przepis: Bardzo puszyste bułeczki

Ile porcji: 16

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 120 min.

Jak przygotowaćBardzo puszyste bułeczki ?

Wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 – 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki; ja podzieliłam na 16 części). Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 – 25 minut w temperaturze 185ºc. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556