Przepis: Chleb na ziemniakach z kaszą gryczaną
Ile porcji: 16
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćChleb na ziemniakach z kaszą gryczaną ?
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i rozbić.
Gdy będą na tyle ciepłe, że można do nich włożyć rękę, dodać 0,5 kg mąki i wyrobić ciasto.
Pozostawić na 8-10 godzin w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu.
Do mleka wkruszyć drożdże, dodać szczyptę soli i łyżkę mąki. Gdy drożdże wyrosną dodać do ciasta z pozostałą ilością mąki i soli i wyrobić ciasto.
Do ciasta wsypać ugotowaną kaszę gryczaną i ponownie zagnieść, podzielić na dwie części.
Włożyć do foremek, ponownie zostawić, by ciasto wyrosło. Delikatnie oprószyć mąką i piec w temp 180 stopni przez ok. 1 godzinę, aż chleb będzie lekko złoty.