Przepis: Chleb pszenny pełnoziarnisty
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przygotowaćChleb pszenny pełnoziarnisty ?
Drożdże i mąkę sojową dokładnie rozmieszać w 150 ml ciepłej wody, odstawić, aż mieszanina zacznie się pienić. Część mąki wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę mąki. Dokładnie wymieszać łyżką (najlepiej drewnianą), wyrabiać na stolnicy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, ponownie wyrabiać przez kilka minut. Uformować dwa bochenki, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować wodą, naciąć w kilku miejscach i po kilku minutach wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 220°c 35-40 minut, pamiętając o wstawieniu do piekarnika naczynia z wodą.