Przepis: Chleb włoski z oliwkami
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przygotowaćChleb włoski z oliwkami ?
Cebulę obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry i obsmażyć na oliwie do miękkości. Oliwki grubo posiekać.
Mąkę przesiać, połączyć z cebulą i oliwkami. Dodać sól, cukier, drożdże, przemytą i posiekaną zieleninę. Wlać ciepłą wodę, wymieszać. Mieszać ciasto przez 10 minut. Następnie nakryć go serwetką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Ciasto rozdzielić na połowę. Uformować 2 owalne bochenki, ułożyć je na wysmarowaną tłuszczem blachę, pozostawić na 30 minut. Następnie wstawić do piekarnika i piec 30 minut.
Wyjąć chleb z piekarnika, nakryć wilgotnym płótnem i pozostawić do ostygnięcia.