Przepis: Chleb z cebulą i makiem
Ile porcji: 15
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćChleb z cebulą i makiem ?
Mleko wymieszać dokładnie z 2 łyżkami mąki, cukrem i pokruszonymi drożdżami.
Do miski wsypać pozostałą mąkę wlać zaczyn z drożdży, dodać cebulkę zeszkloną na maśle, mak i sól.
Ugnieść elastyczne ciasto i odstawić na pół godziny aby wyrosło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ugniatamy je jeszcze raz, formujemy bochenek i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Gdy ciasto podwoi objętość wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 180st.C i pieczemy przez około 30-35 minut.
Co jakiś czas chlebek skropić zimną wodą- wtedy skórka będzie chrupiąca:)