Przepis: Razowe bułeczki posypane słonecznikiem
Ile porcji: 16
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Razowe bułeczki posypane słonecznikiem?
Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką).
Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 12-16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki; ja podzieliłam na 16 części).
Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną. Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 – 25 minut w temperaturze 185ºc. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.