Przepis: Rogale na słono
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przyrządzić Rogale na słono?
Mąkę przesiać do miski, dodać bazylię, sól i olej.
Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i pokruszone drożdże. Odstawić, aby wyrosły.
Mąkę połączyć z rozczynem i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Kiełbaskę pokroić, podsmażyć na rumiano. Dodać obraną i pokrojoną cebulkę. Do podsmażonej i zeszklonej cebuli dodać przyprawę do pizzy – wymieszać.
Ciasto wyłożyć na stół wysypany mąką i spłaszczyć dłonią. Rozwałkować na kształt koła i podzielić na sześć trójkątów. Trójkąty posmarować ketchupem, posypać startym żółtym serem. Na każdy kawałek ciasta położyć porcję kiełbaski z cebulką. Zwinąć trójkąty na kształt rogala i położyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Czekamy 15-20 minut aby wyrosły i piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut.