Przepis na Bułeczki jeżyki

Bułeczki jeżyki

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 55 min.
Czas pieczenia: 25 min.

Jak przyrządzić Bułeczki jeżyki?

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem, dodajemy drobniutko posiekane listki natki i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie stopniowo dodajemy ciepłe mleko, gdy ciasto jest zbyt twarde dodajemy ciepłej wody.

Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.

Dzielimy je na 6-7 porcji i każdą porcję formujemy w kształt łezki, nożyczkami tworzymy jeżykowi igły i okrągłą końcówką od szprycy cukierniczej robimy jeżykowi oczy.

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce.

Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i

pieczemy ok. 25 minut.