Przepis na Bułeczki ślimaczki z pomidorami i ziołami

Bułeczki ślimaczki z pomidorami i ziołami

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 80 min.
Czas pieczenia: 30 min.

Jak przyrządzić Bułeczki ślimaczki z pomidorami i ziołami?

Masło wyjąć, aby zmiękło. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem.

Mąkę dać do garnka, zrobić wgłębienie i wlać drożdże, zamieszać z częścią mąki i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

Następnie dodać sól, jajka i miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto, odstawić na niecałą godzinę do ponownego wyrośnięcia.

Czosnek i cebule posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojony w kostkę pomidor i dusić na małym ogniu, aby powstał sos.

Pod koniec doprawić do smaku i dodać bazylię oraz oregano.

Sos schłodzić, a ciasto rozwałkować na prostokąt.

Nałożyć pomidory, zostawiając kawałek szerszego brzegu i zwinąć w roladę.

Pokroić na 8 części i ułożyć na blasze kolo siebie.

Po kilku minutach jak wyrosną posmarować je jajkiem i upiec w 200 stopniach ok. 30 minut.