Przepis na Bułka wrocławska

Bułka wrocławska

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.

Jak przyrządzić Bułka wrocławska?

Drożdże pokruszyć i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Kiedy się roztopią, dodać do ciepłego (nie gorącego) mleka i odstawić na chwilę by „ruszyły”. Następnie do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek, wlać drożdże, następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto – będzie miękkie i niezbyt klejące. Ręcznie należy je wyrabiać około 15 minut, a mikserem około 7 minut. Wyjąć na oprószony mąką blat, uformować z ciasta kulę, delikatnie posmarować ją olejem i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 – 1, 5 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko je spłaszczyć, podzielić na 2 części. Z każdej uformować podłużną niezbyt cienką bułkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45 – 60 minut. Piekarnik nagrzać do 230°c i naparować, (czyli wstawić do piekarnika naczynie z kostkami lodu – około ½ – 1 szklanki kostek lodu). Kiedy kostki się roztopią, naciąć bułki ostrym nożem lub żyletką, powierzchnię posmarować lekko wodą i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 210°c i piec kolejne 20 – 30 minut. Jeśli wierzch bułek będzie za szybko się rumienił można przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu posmarować jeszcze raz wodą i wstawić do wyłączonego, ale gorącego piekarnika na 3 minuty. Ostudzić na kuchennej kratce.