Przepis na Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 5min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 15 min.

Jak przyrządzić Bułki dyniowe?

Dynię dokładnie myjemy, usuwamy miąższ i obieramy. Kroimy na kawałki i rozgotowujemy. Miękką dynię miksujemy.

Drożdże mieszamy z cukrem, odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn podwoi swą objętość, wsypujemy mąkę oraz pozostałe składniki ciasta.

Odstawiamy ciasto na ok. 60 minut do wyrośnięcia, przykrywając je lnianą ściereczką.

Ciasto dzielimy na około 12 części, formujemy z niego bułeczki.

Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem a wierzch posypujemy pestkami dyni.

Bułeczki pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.