Przepis na Bułki maślane z kruszonką

Bułki maślane z kruszonką

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Bułki maślane z kruszonką?

Na kruszonkę:

mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopione, letnie masło, zagnieść ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki.

Na ciast:

drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową szklanki letniego mleka i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem, do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, ubite jajka, stopione masło i sól. Starannie wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, znów krótko je wyrobić. Odrywać po kawałku ciasta i formować bułeczki o średnicy około 6 cm. Ułożyć bułki na natłuszczonej blaszce, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut w temp. 200 stopni C.