Przepis na Bułki nadziewane szynka i serem

Bułki nadziewane szynka i serem

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.

Jak przyrządzić Bułki nadziewane szynka i serem?

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem. Mąkę przesiać dwa razy do miski. Na środku zrobić wgłębienie, wlać drożdże z i wymieszać z niewielka ilością mąki. Odstawić pod przykryciem na ok. 15 min. Jak drożdże wyrosną to dodać masło, jajka, sól. Wyrobić ciasto i uformować kulę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na placku rozłożyć szynkę i starty ser, zostawiając wolny brzeg około 2 cm. Placek zwinąć w roladę i pociąć nożem na równe kawałki (8 bułek). Na blachę lub tortownicę (śr. 26 cm)wyłożoną papierem do pieczenia poukładać bułki blisko siebie na kształt rozety, przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 25-30 min. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni. Piec około 30 minut.